ΓΑΜΟΙ

Γενικές παρατηρήσεις

    Μια «βουτιά στα βαθιά» ήταν για μένα η προσπάθεια να καταγράψω τους Γάμους των Πορπιωτών. Άντε να ορίσεις ποιος, πού, πότε παντρεύτηκε! Το εύρος των γάμων αποδείχθηκε τελικά πολύ μεγάλο. Απλώνεται από τα όρια του χωριού ως τα πέρατα του κόσμου, στη μακρινή Αυστραλία. Κι αφορά σε όλα τα μέρη της Ελληνικής επικράτειας: ως την Πελοπόννησο, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τα Ιόνια νησιά. Η προσπάθεια έγινε τελικά και να μερικά στατιστικά στοιχεία της:

 • Κατέγραψα συνολικά 488 γάμους. Από την «πατρίδα» ακόμη, πριν το 1922 ως τις μέρες μας.
 • 52 γάμοι έγιναν πριν το 1922, στην «πατρίδα»
 • Σε 51 περιπτώσεις δεν υπάρχει γάμος (έμειναν ή παραμένουν ανύπανδροι)
 • 85 γάμοι αφορούν ζευγάρια καθαρά Πορπιώτικα, με γαμπρό και νύφη Πορπιώτες. Δηλαδή, 170 συγχωριανοί μας διάλεξαν ταίρι συγχωριανό/ή.
 • 178 γάμοι -οι περισσότεροι- έχουν ένα μέλος μέλος από την Πόρπη και το άλλο από το Ν. Ροδόπης
 • 173 γάμοι έχουν ένα μέλος εκτός νομού, απ’ όλη την Ελλάδα.
 • 11 γάμοι έχουν ένα μέλος από χώρα του εξωτερικού (ξένοι αλλά και ομογενείς ή παλιννοστήσαντες)

    “Παπούτσι απ’ τον τόπο σου κι ας είναι μπαλωμένο» έλεγαν κάποτε και το εννοούσαν. Ήταν προτιμότερο να εμπιστευθούν κάποιον συντοπίτη, που τον ήξεραν καλά κι αυτόν και την οικογένειά του από κάποιον ξένο. Στις παλιές κλειστές κοινωνίες ο ξένος ήταν καλοδεχούμενος αλλά ως ένα σημείο. Υπήρχαν πολλές διαφορές ανάμεσα στον ντόπιο και στον ξένο: στη γλώσσα, στις συνήθειες, στο ντύσιμο, στα τραγούδια, στα έθιμα. Παντού.

    Έτσι και η ενδογαμία ήταν πολύ διαδεδομένη. Δεν εμπιστεύονταν ξένη νύφη. Τα πράγματα αρχίζουν ν’ αλλάζουν σταδιακά από το 1945 και μετά. Οι κοινωνίες ανοίγουν. Για πολλούς λόγους οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή μεταξύ τους. Τα χωριά παύουν να είναι κλειστά. Έτσι αρχίζουν να έρχονται νύφες από παντού. Κυρίως βέβαια από τα γειτονικά χωριά.

     Δεν είναι εύκολο να καταγραφούν όλες οι νύφες του χωριού. Κατ’ αρχάς είναι αδύνατο να προσδιορίσεις με ακρίβεια ποιοι είναι ή θεωρούνται Πορπιώτες. Πολλοί Πορπιώτες έπαψαν να είναι κάτοικοι Πόρπης, ιδίως από το 1990 και μετά. Κατά βάση υπολογίστηκαν όσοι γεννήθηκαν στην Πόρπη και πήγαν έστω και μια τάξη στο Δημοτικό σχολείο της.

    Η καταγραφή που ακολουθεί έχει πολλές δυσκολίες και ίσως σε κάποια σημεία της να είναι ελλιπής, γιατί είναι δύσκολο να βρεθούν στοιχεία για όλους. Πάντως ελάχιστοι είναι αυτοί που δεν αναφέρονται στην καταγραφή.

     Αριθμητικά νύφες υπάρχουν σχεδόν απ’  όλη την Ελλάδα. Τη μερίδα του λέοντος έχουν βέβαια κοντινές νύφες από το νομό Ροδόπης.

Το θέμα με τους Γάμους είναι χωρισμένο σε έξι μέρη:

 1. Γάμοι στην «πατρίδα». Ζευγάρια που ήταν ήδη παντρεμένα τον καιρό της προσφυγιάς
 2. Γάμοι ανάμεσα σε Πορπιώτες
 3. Γάμοι εντός Νομού Ροδόπης
 4. Γάμοι εκτός Νομού Ροδόπης
 5. Σώγαμπροι
 6. Λεύκωμα γάμων: ένα άλμπουμ φωτογραφιών από γάμους συγχωριανών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Website Powered by WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: