α. οικ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗ

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗ

Μια από τις πολυπληθέστερες (και ίσως η πιο σύνθετη) οικογένειες της Πόρπης. Δεν είναι τόσο ο αριθμός των μελών της οικογένειας, όσο άλλα στοιχεία που την καθιστούν σύνθετη. Υιοθεσίες, διαφορετικοί τόποι εγκατάστασης και μετοικήσεις, αλλαγές επωνύμου, διπλοί ή και τριπλοί γάμοι συνθέτουν ένα οικογενειακό δένδρο με πολλούς κλάδους.

Θα προσπαθήσω με βάση τα στοιχεία που διαθέτω να ταξινομήσω την οικογένεια Δημ. Αντωνακάκη.

Γενάρχες της οικογένειας είναι ο Δημήτρης και η Μαρία Αντωνακάκη, οι οποίοι έζησαν και πέθαναν στην «Πατρίδα», στο Μαστανάρι.

Παιδιά τους ήταν ο 1. Καρυοφύλλης, 2. ο Θόδωρος, 3. ο Γιώργος, 4. ο Αδάμ και 5. η Μαρία Αντωνακάκη

  1. Ο Καρυοφύλλης γεννήθηκε κι έζησε στο Μαστανάρι της Αν. Θράκης. Ήταν παντρεμένος με την Λαμπρινή κι όταν ήρθαν στην Πόρπη είχαν δυο παιδιά, τον Χρήστο και την Ρόιδω.

       Ο Χρήστος (1909-1982, Χρηστάκης έμεινε γνωστός στην Πόρπη) ήταν 14 χρονών όταν ήρθε προσφυγόπουλο στην Πόρπη. Έζησε όλη του τη ζωή στο χωριό. Παντρεύτηκε τη συγχωριανή του Θεοπούλα Αργυρακάκη (1905-1990) κι απόκτησαν δυο παιδιά, τον Καρυοφύλλη (1944) και τον Λευτέρη (1948). Για αρκετά χρόνια είχαν υιοθετήσει τον Γιώργο Κωνστανταράκη, που είχε μείνει ορφανός από μητέρα.

Ο Χρήστος πολέμησε στον Ελληνο-ιταλικό πόλεμο και μάλιστα υπήρξε τραυματίας πολέμου. Γι’ αυτόν τον λόγο η Πολιτεία του έδωσε άδεια για περίπτερο στην πλατεία του χωριού. Εκεί δούλευε ως το τέλος της ζωής του, το 1982.

Ο Καρυοφύλλης διέπρεπε ως μαθητής. Σπούδασε με υποτροφία στην Στρατιωτική Ιατρική Σχολή, υπηρέτησε από πολλές θέσεις ως στρατιωτικός ιατρός και ανήλθε σε ύπατα αξιώματα. Παντρεύτηκε την Θεοπούλα Παπαθανασίου κι έχουν δυο παιδιά, τον Χρήστο και την Έλενα.

Ο Λευτέρης εργάστηκε ως γεωργός, ως περιπτερούχος, ως οδηγός ταξί και -για περισσότερα χρόνια- ως Υπάλληλος στο ΔΠΘ. Παντρεύτηκε με την Μαριάνθη Τσαπάρη, από το Μικρό Κρανοβούνιο κι απόκτησαν δυο παιδιά, τη Θεοπούλα και τη Χριστίνα.

Λευτερης

  1. Ο Θόδωρος (1880-1944) (για κάποιους λόγους αναφέρεται και ως Βασιλακάκης) γεννήθηκε κι έζησε στο Μαστανάρι της Αν. Θράκης. Ήταν παντρεμένος με την Καμάρω Σταμπουλάκη, από τα χωριά της Θεσσαλονίκης. Απόκτησαν τρεις κόρες, την Αλεξάνδρα (1927), τη Μαριώ (1930) και τη Σοφία (1932). Και οι δυο, ο Θόδωρος και η Καμάρω πέθαναν στη διάρκεια της Βουλγαρικής Κατοχής, την ίδια χρονιά μάλιστα, το 1944.

Η Αλεξάνδρα παντρεύτηκε τον συγχωριανό Μιικρασιάτικης καταγωγής Παναγιώτη Βαπόρα κι απόκτησαν δυο κόρες, την Δήμητρα (1947) και τη Χρυσούλα (1950). Η Δήμητρα παντρεύτηκε στην Αίγειρο τον Θανάση Μανάκα κι απόκτησαν τον Σαράντη, την Παναγιώτα και την Ελένη. Η Χρυσούλα παντρεύτηκε τον Γιάννη Κολτσίδη, στρατιωτικό από τη Ν. Βύσσα Έβρου κι απόκτησαν την Αλεξάνδρα και τον Στέλιο.

Η Μαριώ (1930) παντρεύτηκε στη Χρυσούπολη Καβάλας τον Γιάννη Ψωμαδέλη κι απόκτησαν τον Ρούλη και την Ελένη.

Η Σοφία (1932-2019) παντρεύτηκε τον συγχωριανό Τάσο Κουσοδημάκη κι απόκτησαν δυο κόρες, την Φανή (1956) και τη Μαρία (1958). Η Φανή παντρεύτηκε στην Αθήνα τον Κώστα Λυμπερόπουλο κι απόκτησαν την Αντιγόνη και τον Σπύρο. Η Μαρία παντρεύτηκε τον Δημήτρη Γκουτζέρη από τη Ν. Βύσσα Έβρου κι απόκτησαν τον Γιάννη και τον Αναστάσιο.

  1. Ο Γιώργος Αντωνακάκης (1883-1961) γεννήθηκε στο Μαστανάρι. Παντρεύτηκε τη Μαρία Βαλσαμάκη κι απόκτησαν μια κόρη, την Χρυσάνθη (1926). Ο Γιώργος ήταν ο πλουσιότερος κάτοικος της Πόρπης, γι’ αυτό του κόλλησαν το προσωνύμιο «τσορμπατζής». Η Χρυσάνθη παντρεύτηκε τον Θόδωρο Μακρή από την Μέση Ροδόπης κι απόκτησαν δυο παιδιά, τον Γιώργο και τη Μαρία.
  2. Ο Αδάμ Αντωνακάκης (1875-;) γεννήθηκε στο Μαστανάρι. Παντρεύτηκε τη Μενεξιά  κι απόκτησαν τρία αγόρια, τον Δημητρό, τον Θανάση και τον Χρήστο.

Ο Δημητρός (1914-1986) παντρεύτηκε τη συγχωριανή του Κωνσταντινιά Παιδαράκη κι απόκτησαν δυο κόρες, τη Δήμητρα και την Μενεξούλα. Πολέμησε στον Ελληνο-ιταλικό πόλεμο και μάλιστα υπήρξε αιχμάλωτος, δραπέτευσε στην ουδέτερη Ελβετία (γι’ αυτό είχε το προσωνύμιο Ελβετός). Η Δήμητρα παντρεύτηκε στο Μεσοχώρι με τον Παναγιώτη Κασάπη κι απόκτησαν δυο παιδιά, τη Γεωργία και τον Κων/νο. Η Μενεξούλα, επίσης, παντρεύτηκε στο Μεσοχώρι με τον Δημήτρη Τσαπάρα κι απόκτησαν δυο παιδιά, τη Δήμητρα και τον Κων/νο.

Ο Θανάσης (1921) ήταν αγροφύλακας. Παντρεύτηκε τη Μαρίκα Σισκαρίδη και απόκτησαν δυο παιδιά, τον Λυκούργο και την Ασπασία.

Ο Χρήστος (1929-2000) παντρεύτηκε την Λεμονιά κι απόκτησαν τέσσερα παιδιά: τον Αδάμ, την Αλεξάνδρα, τον Νεκτάριο και τη Βασιλική.

Χρηστάκος

  1. Η Μαρία παντρεύτηκε τον Τριαντάφυλλο Νεραντζάκη κι απόκτησαν έξι παιδιά: Μαρία, Δημήτρη, Γιώργο, Μανώλη, Έλλη, Μάρθα.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Website Powered by WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑