Μία από τις διαφορετικές ομάδες που συγκροτούν την το πολυπολισμικό σκηνικό της περιοχής μας, γενικότερα, και της Πόρπης, ειδικότερα, εκτός από Ανατολικοθρακιώτες, ανατολικο- ρωμυλιώτες, Ποντίους, Μουσουλμάνους, Πομάκους και Αθίγγανους είναι οι Σαρακατσάνοι. Λαός νομαδικός, με αρχική κοιτίδα την Ήπειρο, κατευθύνθηκε σε περιοχές με πλούσια βοσκοτόπια κι εκτάσεις. Μοναδική απασχόλησή τους ήταν τα πρόβατα και πολύ σπάνια κάποια γίδια. Καθώς η ευρύτερη περιοχή μας ανήκε στα όρια αυτοκρατοριών (Ρωμαϊκή παλιότερα, Βυζαντινή και Οθωμανική στη συνέχεια) είχαν τη δυνατότητα να μετακινούνται. Κι ενώ η αρχική καταγωγή τους είναι ίδια, με τα χρόνια χωρίζονται κι αυτοί σε ομάδες με διαφορετικές ονομασίες, ανάλογα με το πού έβοσκαν τα κοπάδια τους και το πού ξεχειμώνιαζαν. Οι Σαρακατσάνοι της Πόρπης ανήκουν στην ομαδα των Πολιτών, είχαν σαν κύριο χώρο δράσης την περιοχή των 40 Εκκλησιών, έφθαναν μέχρι την Πόλη για να πουλήσουν προϊόντα τους και κινούνταν κυρίως στην περιοχή της οροσειράς της Ροδόπης.
Στην Πόρπη εγκαταστάθηκαν το 1956 οι περισσότεροι και το 1963 οι δύο οικογένειες Μίγγου. Η ιστορική αναφορά χωρίζεται σε δύο μέρη: 1. Γενικά για τους Σαρακατσάνους και 2. Οι Σαρακατσάνοι της Πόρπης.
Για την έρευνα, εκτός από προσωπικές μνήμες και προφορικές μαρτυρίες φίλων Σαρακατσάνων, χρησιμοποιήθηκαν οι παρακάτω πηγές:
- Παπουλιάς Δημ. Μέση. «Ψαθιά- Βρυώνη- Εύανδρο. Οι αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολ. Θράκης»
- Μ.Γ. Βαρβούνης¨»Η λαογραφική φυσιογνωμία του Θρακικού Δήμου Αιγείρου»
- Ρίζες Ελλήνω «Σαρακατσάνοι» Πήγασος Εκδοτική
- wikipedia
Θερμές ευχαριστίες στους συγχωριανούς μου κ. Παναγιώτα Γκουντάκου και Δήμο Γκουντάκο, για τις χρήσιμες πληροφορίες που μου έδωσαν.