ΠΑΡΑΣΧΑΚΗΣ

      Στον Κατάλογο Αγροτών Προσφύγων, στον οποίο καταγράφηκαν το 1928 οι αγρότες πρόσφυγες, ο τόπος προέλευσης και ο νέος τόπος εγκατάστασής τους, αναφέρονται τρεις γενάρχες με το επίθετο Παρασχάκης, που έχουν τόπο προέλευσης το χωριό Μαστανάρ Ηρακλείας Μαλγάρων. Ωστόσο, και οι τρεις, έχουν διαφορετικό τόπο εγκατάστασης. Αυτό φανερώνει ότι η οικογένεια Παρασχάκη (σίγουρα επίθετο που προέρχεται από κάποιον κοινό Γενάρχη με το όνομα Παράσχος) χωρίστηκε, δεν εγκαταστάθηκαν όλα τα μέλη της στον ίδιο κοινό τόπο.

     Στην Πόρπη ήρθαν τα δυο παιδιά του Άστρου Παρασχάκη.  Ο μεγάλος Θεόδωρος (1893-1965) και ο αρκετά μικρότερός του Ζήσης (1903-1996).

Ο Θεόδωρος Παρασχάκης ήταν 33 ετών, όταν εγκαταστάθηκε στην Πόρπη. Ήταν ήδη παντρεμένος στο Μαστανάρι με την Χαρίκλεια Αδαμίδη, η οποία ήταν έγκυος την περίοδο της προσφυγιάς. Η οικογένεια του Θεόδωρου Παρασχάκη απόκτησε τρία παιδιά: τη Θεοπούλα (1923-2007), τον Παναγιώτη (1930-2017 ) και τον Γιώργο (1932-1996).

               Η Θεοπούλα γεννήθηκε στην Πόρπη το 1923. Παντρεύτηκε τον Αντώνη Κοντονικολάου, με τον οποίο απόκτησαν δυο κόρες, την Ευαγγελία (1946) και την Αντωνία, που γεννήθηκε τη χρονιά που πέθανε (πολύ νέος) ο πατέρας της, του οποίου το όνομα, μάλιστα, πήρε (1947).

            Ο Παναγιώτης γεννήθηκε στην Πόρπη το 1930. Παντρεύτηκε τη συγχωριανή του Αναστασία Κουτσοδημάκη, κόρη του Μαυρουδή. Εργάστηκαν και έζησαν πολλά χρόνια στη Γερμανία. Απόκτησαν δυο κόρες, τη Σταυρούλα (1954) και την Μαρία (1960).

          Ο Γιώργος γεννήθηκε στην Πόρπη το 1932.  Εγκαταστάθηκε στην Κομοτηνή. Παντρεύτηκε την  Βασιλική Αντωνακάκη, ορφανή από μικρή κόρη του Ξανθόπουλου. Απόκτησαν δυο παιδιά, την Χαρίκλεια και την Θεοδώρα.

Ο Ζήσης Παρασχάκης γεννήθηκε στο Μαστανάρι το 1903 και ήρθε στην Πόρπη 19 χρονών. Παντρεύτηκε τη συγχωριανή του Μαρία Αργυρακάκη, κότρη του Σταύρου και της Μάρθας. Απόκτησαν τρία παιδιά, τον Δημήτρη, την Βαγγελιώ και τη Σταυρούλα.

       Ο Δημήτρης γεννήθηκε στην Πόρπη το 1930. Παντρεύτηκε την συγχωριανή του  Κυριακούλα Ουρλάκη, με την οποία απόκτησαν ένα παιδί, τον Ηρακλή (1955).

            Η Βαγγελιώ  γεννήθηκε στην Πόρπη το 1935. Εγκαταστάθηκε στην Κομοτηνή. Παντρεύτηκε τον  Τσοχλιά. Απόκτησαν δυο παιδιά, την Παναγιώτα και τον Ζήση.

          Η Σταυρούλα γεννήθηκε στην Πόρπη το 1944.  Εγκαταστάθηκε στην Κομοτηνή. Παντρεύτηκε τον  Παπατζηλάκη. Απόκτησαν την Αθηνά.

 

ΠΑΡΑΣΧΑΚΗΣ.png

 

ο Ηρακλής Παρασχάκης με τη σύζυγό του Ελένη Γιλδίζη και τη μικρή του κόρη Μαριλία.

Website Powered by WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: