Η λέξη σειρά αρχικά σήμαινε μόνο αυτούς που κατατάσσονταν μαζί στον στρατό, ανήκαν δηλ. στην ίδια ΕΣΣΟ. Επειδή η λέξη «σειρά» περιείχε ομοιοπαθείς άρχισε σιγά σιγά να αλλάζει νόημα. Η προσφώνηση «ρε σειρά!» σημαίνει «ρε φίλε», «ρε συνάδελφε», και υπονοεί την έκκληση στα αισθήματα αλληλεγγύης του άλλου. Έτσι, ακούγονται εκφράσεις όπως «ένας εβδομηνταδυάρης» (= ένας φαντάρος της 172 σειράς), «είναι σειρά μου» (άρα και φίλος μου), «πες μου τη σειρά σου να αρρωστήσω» (από παλιό προς νέο), κτλ. Όταν δε ο παλιός ακούσει τη σειρά του νέου, συχνά προσποιείται πως δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει αυτό το (τόσο μεγάλο δήθεν) νούμερο και ρωτάει αν είναι αριθμός τηλεφώνου ή κάτι ανάλογο, ή απορεί αν «υπάρχει και τέτοια σειρά ρε;»
Σιγά σιγά η έννοια «σειρά» διευρύνθηκε. Χρησιμοποιείται και μεταξύ αγνώστων (ή σχεδόν) φαντάρων που συναντιούνται στους κοινούς χώρους μεγάλων στρατοπέδων, στην πόλη, στο σταθμό του τρένου και, φυσικά, δεν προϋποθέτει ότι οι δύο φαντάροι είναι όντως της ίδιας σειράς. Μπορεί να εννοεί, επίσης, τους συνομηλίκους ή τους συμμαθητές. Με αυτούς υπάρχει ιδιαίτερη σχέση, αφού μοιραστήκαμε τα ίδια πράγματα: εμπειρίες, δυσκολίες, δασκάλους, καταστάσεις ….
Το 1956 εκτός από τον Λάκη Λαζόπουλο, τον Γιάννη Μπέζο, την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Μελ Γκίμπσον, τον Μανουέλ Μπαρόζο, τον Ανδρέα Λοβέρδο, τον Κώστα Καραμανλή, την Ναταλία Τσαλίκη, τον Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, τον Γιώργο Κιμούλη, την Τερέζα Μέι, την Μαρτίνα Ναβρατίλοβα, τον Μπάμπη Τσέρτο κ.ά.π. γεννήθηκαν στην Πόρπη οκτώ παιδιά.
Οι σειρές μου, λοιπόν, στο Δημοτικό Σχολείο ήταν οι γεννημένοι το 1956. Αυτοί με τους οποίους πήγαμε μαζί στο Δημοτικό (Νηπιαγωγείο δεν υπήρχε τότε στην Πόρπη). Στα Μητρώα της Κοινότητας αναφέρονται 56 γεννήσεις το 1956. Στην Πόρπη, στη Χριστιανική συνοικία, έγιναν οκτώ γεννήσεις, πέντε αγόρια και τρία κορίτσια, με την παρακάτω σειρά:
- Κουτσοδημάκη Θεοφανία 16/4/56
- Μπεγιάζης Κων/νος 10/6/56
- Παιδαράκης Εμμανουήλ 24/6/56
- Δεληβασίλης Παναγιώτης 29/7/56
- Λιάκος Ευάγγελος 24/8/56
- Ελευθεράκης Στέφανος 4/9/56
- Αντωνακάκη Θεοπούλα 17/9/56
- Αντωνακάκη Αλεξάνδρα 17/11/56
Δυστυχώς, οι γνώσεις μου δεν φθάνουν για να καταγράψω και τους μουσουλμάνους συγχωριανούς, τουλάχιστον όλους, μια και στα μητρώα γέννησης της Κοινότητας δεν αναγράφεται το χωριό του κάθε παιδιού ούτε καν το επώνυμο.
Η Κοινότητα τότε ήταν στα Παγούρια και περιλάμβανε τα χωριά: Αρωγή, Γλυφάδα, Θερινή, Λούρα, Μέση, Μητρικό, Παγούρια, Πόρπη και Φανάρι (η Θερινή, η Λούρα και το Μητρικό ήταν σαρακατσάνικοι οικισμοί με καλυβόσπιτα που εγκαταλείφθηκαν).
Το 1956 είχαμε εκλογές, κυβέρνηση Καραμανλή, βασιλιά τον Παύλο (κουμάντο όμως έκανε η Φρειδερίκη). Η κατάσταση στην Κύπρο ήταν πολύ τεταμένη. Πιο σημαντικά γεγονότα ήταν:
Το Σουδάν και το Πακιστάν αποκτά την ανεξαρτησία του Η ηθοποιός Γκρέις Κέλι παντρεύεται τον πρίγκιπα Ρενιέ Γ΄ του Μονακό. Πραγματοποιείται στο Λουγκάνο της Ελβετίας ο πρώτος Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision. Ο Αιγύπτιος ηγέτης Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ εθνικοποιεί τη Διώρυγα Σουέζ προκαλώντας διεθνή καταδίκη. Σοβιετικά στρατεύματα εισέρχονται στη Βουδαπέστη για να τερματίσουν την ουγγρική επανάσταση ενάντια στη Σοβιετική Ένωση, που άρχισε στις 23 Οκτωβρίου. Χιλιάδες άνθρωποι σκοτώνονται, περισσότεροι τραυματίζονται και σχεδόν 250.000 εγκαταλείπουν τη χώρα. Αρχίζουν στη Μελβούρνη, Αυστραλία, οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1956, ενώ στην Κούβα Τσε και Φιντέλ Κάστρο αρχίζουν την Κουβανική Επανάσταση.




Σχολιάστε