Οι Δημοτικές εκλογές και η Πόρπη

   Η σχέση της Πόρπης με τις Δημοτικές εκλογές θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τραυματική. Παρότι πληθυσμιακά ήταν το μεγαλύτερο απ’ όλα τα χωριά που αποτελούσαν την Κοινότητα Παγουρίων ως το 1965 και Κοινότητα Μέσης ως το 1999, παρότι είχε άξιους και ικανούς ανθρώπους να διοικήσουν, παρότι υπήρξαν εκλογικές αναμετρήσεις που ήταν ευνοϊκές οι συγκυρίες, γιατί από το αντίπαλο στρατόπεδο υπήρχε διάσπαση, γιατί κατέβαιναν δυο συνδυασμοί, ΠΟΤΕ η Πόρπη δεν καμάρωσε δικό της πρόεδρο. Είτε από συγκυρία είτε από μικροπαρεξηγήσεις είτε από διχόνοια είτε από κακές επιλογές έμενε πάντα πίσω, ενώ κάποιες φορές έφτασε πολύ κοντά στο να εκλέξει δικό της υποψήφιο. Αντίθετα η Μέση, μικρότερη σε πληθυσμό από την Πόρπη, έχει εκλέξει πολλές φορές Πρόεδρο, τόσο στην Κοινότητα Παγουρίων όσο και στην Κοινότητα Μέσης αλλά και στον Δήμο Αιγείρου, αργότερα.

Περίοδος 1927- 1965 Κοινότητα Παγουρίων

     Για να είμαστε ακριβείς, η Πόρπη είχε πρόεδρο Κοινότητας κάποιο πολύ μικρό διάστημα, στα μέσα της δεκαετίας του 1950. Τότε, όμως, ο Πρόεδρος δεν έβγαινε όπως τώρα. Κάποιες φορές το Κοινοτικό Συμβούλιο έβγαινε με ορισμό από τη Νομαρχία Ροδόπης κι όχι με εκλογές. Ή έβγαζε κάθε χωριό τους συμβούλους του και μετά οι Σύμβουλοι κανόνιζαν ποιος θα είναι Πρόεδρος. Εναλλάσσονταν μάλιστα, για να είναι ικανοποιημένοι όλοι, γι’ αυτό και την περίοδο αυτή (1927-1965), όπως φαίνεται και στον Πίνακα των Προέδρων παρακάτω, υπήρξαν πολλοί Πρόεδροι. Ο Ηλίας Μήλιογλου είναι ο μοναδικός Πορπιώτης, που έγινε Κοινοτάρχης, έστω και για λίγο, κάπου στα 1955.

Περίοδος 1965-1998 Κοινότητα Μέσης

     Η ιστορία των εκλογικών αναμετρήσεων στην ουσία αφορά μια περίοδο από το 1965 ως και το 1998, όταν δηλαδή υπήρχε η Κοινότητα Μέσης. Γιατί από το 1999 ως σήμερα η Πόρπη ανήκει πλέον σε Δήμο (Αιγείρου ως το 2010, Κομοτηνής μετά), οπότε πληθυσμιακά υστερεί έναντι άλλων οικισμών και δεν μπορεί να επηρεάσει πάρα πολύ τα εκλογικά αποτελέσματα.

    Από το 1965 ως το 1998 είχαμε επτά εκλογικές αναμετρήσεις (1964, 1975, 1978, 1982, 1986, 1990, 1994). Εκλογές για την ακρίβεια γινόταν κάθε τέσσερα χρόνια, με εξαίρεση την περίοδο της Δικτατορίας που ορίστηκαν Πρόεδροι, χωρίς εκλογές. Από αυτά τα 34 χρόνια στα 26 χρόνια ο Πρόεδρος ήταν από τη Μέση (Καραπασχάλης, Καμπάνταης, Κοτσίλας, Αρχοντίδης) και 8 χρόνια από τα Παγούρια (Νικολαΐδης Διογ.).

    Πορπιώτικοι συνδυασμοί κατέβηκαν σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Μάλιστα στις Δημοτικές εκλογές του 1978 δυο από τους τρεις συνδυασμούς που αναμετρήθηκαν ήταν από την Πόρπη (Αντωνακάκης Γ., και Παιδαράκης Ηλίας), ωστόσο βγήκε ο άλλος συνδυασμός (Αρχοντίδης).

    Πιο κοντά στην εκλογή Πορπιώτη Προέδρου φτάσαμε το 1982 και το 1990. Το 1982 κατέβηκαν τρεις συνδυασμοί: δύο από τη Μέση (Αρχοντίδης, Κοτσίλας) κι ένας από την Πόρπη (Βασιλακάκης Δημ.). Παρόλα αυτά για λίγες ψήφους Πρόεδρος εξελέγη ο κ. Αρχοντίδης  (διαφορά 52 ψήφων)

Αλλά και στις εκλογές του 1990 η διαφορά ψήφων της παράταξης του Γιώργου Μετγιάζη ήταν πολύ μικρή από τον εκλεγέντα, τελικά, στον δεύτερο γύρο Νικολαΐδη. Μόλις 36 ψήφοι ήταν η διαφορά τους!

Οι Σύμβουλοι

Δημοτικοί Σύμβουλοι υπηρέτησαν

Κοινότητα Παγουρίων (ως το 1965):

     Την περίοδο αυτή Σύμβουλοι με ορισμό ή με εκλογή υπηρέτησαν: Μήλιογλου Ηλίας, Μήλιογλου Χρήστος (για πολλά χρόνια), Παιδαράκης Μανούσος, Κουμπουτζής Παύλος, Ν. Βασιλακάκης, Καρ. Κουτσοδημάκης, Στ. Δ. Παιδαράκης, Κατσίκας Γιώργος, Μιχ. Μπεγιάζης, Ευ. Παιδαράκης κι από τους Μουσουλμάνους συγχωριανούς οι Οσμάν Ρασήμ και Ραήμ Ραμίς.

Κοινότητα Μέσης (ως το 1990):

     Την περίοδο αυτή Σύμβουλοι με ορισμό ή με εκλογή υπηρέτησαν: Γ. Γκαράνης, Οσμάν Ρασήμ, Ξεν. Κουμπουτζής (ως το 1967), (από Νοε 66 Μαν Παιδαράκης ως τέλος 1967), Μήλιογλου Γ., Παρασχάκης Δημ., Αντωνακάκης Γ., Ραμίς Ογλου Ταμή, Μπεγιάζης Γιώργος, Βασιλακάκης Δημ. Ελευθεράκης Γεώργιος (Πάρεδρος).

κοινοτικά σύμβουλοι.jpgπρόεδροι κοινότητας

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Website Powered by WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: