Η οικογένεια Κοντονικολάου είναι Μικρασιάτικης καταγωγής. Η κοιτίδα της οικογένειας βρίσκεται στη Σάμο. Από εκεί, την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και λόγω της οικονομικής ανάπτυξης της Σμύρνης μετακόμισαν στα περίχωρα της Σμύρνης, στο χωριό Χριστιανοχώρι (τουρκικά Γκιαούρκιοϊ), ένα χωριό με 1000 περίπου κατοίκους, όλους Έλληνες. Η περιοχή της Σμύρνης κατά τον 19ο αι. αλλά και στις αρχές του 20ου δέχθηκε πάρα πολλούς καινούριους κατοίκους, Έλληνες (από την Ήπειρο, Θεσσαλία, Θράκη κλπ) αλλά και άλλους: Αρμένιους, Λεβαντίνους, Γάλλους κλπ.*
Το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων του Χριστιανοχωρίου είχε καταγωγή από τη Σάμο. Βρισκόταν στη δυτική ακτή της Μ. Ασίας, 55 χλμ ΝΔ της Σμύρνης και 18 χλμ ΒΔ της Εφέσου. Απείχε 4 χλμ από τη θάλασσα. Οι κάτοικοι ασχολούνταν με τη γεωργία (η περιοχή παρήγε από τα πλέον αρωματικά καπνά), την κτηνοτροφία και το γεωργικό εμπόριο. Περιβαλλόταν από την αρχαία Κολοφώνα (13 χλμ.), το μαντείο της αρχαίας Κλάρου (3 χλμ.) και το αρχαίο Νότιον (4 χλμ.). Με τη Μικρασιατική καταστροφή κατέφυγαν όλοι πρόσφυγες στην Ελλάδα. Σήμερα ονομάζεται Ahmetbeyli και κατοικείται από πρόσφυγες Τούρκους από την Δράμα, την Καβάλα κλπ.
Η οικογένεια Κοντονικολάου στο Γκιαούρκιοϊ είχε κατάστημα με είδη Γενικού Εμπορίου (τρόφιμα, υποδήματα, καύσιμα κλπ.) και παράλληλα ασχολούνταν με τη γεωργία. Με την καταστροφή αρχικά μετακινήθηκαν στη Σάμο και στη συνέχεια στη Θήβα και τελικά χώρισαν σε πολλά μέρη. Στην Πόρπη έφτασαν το 1930, ερχόμενοι από το Νεοχώρι Ξάνθης. Γενάρχες της οικογένειας ήταν δυο αδέρφια, ο Διαμαντής (1884-1968) και ο Εμμανουήλ (1888-1967). Άσκησαν ο πρώτος το επάγγελμα του υποδηματοποιού κι ο δεύτερος κυρίως το επάγγελμα του οικοδόμου. Φορούσαν την παραδοσιακή μικρασιάτικη φορεσιά με ψηλές μπότες. Μάλιστα είχε πέσει από κάποια σκεπή και είχε υποστεί κατάγματα. Ο Διαμαντής δεν παντρεύτηκε και δεν άφησε απογόνους. Ο Εμμανουήλ παντρεύτηκε στην Μικρασία με την κατά 9 χρόνια μικρότερη συγχωριανιά του Σοφία Γ. Μπογιατζή (1897-1973). Απόκτησαν τέσσερα παιδιά: τον Αντώνη (1921), τον Κώστα (1926), τη Μαρίτσα (1927) και τον Γιώργο (1929). Η Μαρίτσα δεν απόκτησε παιδιά. Τα τρία αγόρια της οικογένειας, γνωστά ως Μανωλάκια (από το όνομα του πατέρα τους Μανώλη) παντρεύτηκαν και τα τρία στην Πόρπη με συγχωριανές τους.
Ο Αντώνης παντρεύτηκε τη Θεοπούλα Θεοδ. Παρασχάκη το 1945. Απόκτησαν δυο κόρες την Ευαγγελία (1946) και την Αντωνία, που γεννήθηκε τη χρονιά που ο πατέρας της σκοτώθηκε νεώτατος, 26 χρονών, στις 18 Αυγούστου 1947 στον Εμφύλιο πόλεμο (γι’ αυτό πήρε το όνομα του πατέρα της).
Ο Κώστας παντρεύτηκε τη Δήμητρα Θεμ. Κουμπουτζή το 1952. Απόκτησαν τρία παιδιά: τον Αντώνη (1953), τη Σοφία (1955) και τον Μανώλη (1965).
Τέλος, ο Γιώργος παντρεύτηκε τη Χρυσάνθη Κων. Ξενάκη το 1957. Απόκτησαν τρία αγόρια, τον Μανώλη (1958), τον Κώστα (1959) και τον Στέλιο (1967).
Το γενεαλογικό δένδρο της οικογένειας ΚΟΝΤΟΝΙΚΟΛΑΟΥ





Οι οικογένειες του Αντώνη, του Κώστα και του Γιώργου Κοντονικολάου