Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΟΡΠΙΩΤΩΝ- ΤΟΠΟΙ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ
Οι κάτοικοι της Πόρπης είναι όλοι προσφυγες, αφού το χωριό κτίστηκε από την αρχή. Προέρχονται από 6 -κυρίως- διαφορετικούς γεωγραφικούς τόπους, με ιδιαιτερότητες τόσο στο γλωσσικό ιδίωμα, όσο και στα ήθη-έθιμα, παραδόσεις, χαρακτήρα, ασχολίες. Σχηματίστηκε τμηματικά, αρχίζοντας από το 1922 έως τις αρχές της δεκαετίας του ’60, όταν εγκαταστάθηκαν οι Σαρακατσάνικες οικογένειες των αδερφών Χρήστου και Δήμου Μίγγου. Πρόκειται δηλαδή για ένα πολυ-πολιτισμικό χωριό, που φιλοξένησε, ένωσε κι ενοποίησε κατοίκους διαφορετικών περιοχών, έστω κι αν η πλειοψηφία τους είναι ανατολικο- θρακιώτες.
Πέρα από τους Μουσουλμάνους της Πόρπης (που κι αυτοί δεν είναι ίδιας προέλευσης, αφού μετά το 1985, οι κάτοικοι του μουσουλμανικού μαχαλά αυξήθηκαν με την έλευση νέων κατοίκων πομακικής καταγωγής), οι χριστιανοί Πορπιώτες χωρίζονται σε:
1. Μασταναριώτες: Οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού. Σ’ αυτούς ανήκουν οι οικογένειες: Αντωνακάκης, Αργυρακάκης, Αστράκης, Βασιλακάκης, Βουλγαράκης, Δουλγεράκης, Κακαράκης, Καρυοφυλλίδης, Κουτσοδημάκης, Κωνστανταράκης, Μανωλακάκης, Ξενάκης, Ουρλάκης, Παιδαράκης, Παπαδόπουλος, Παρασχάκης, Σαββάκης και Τσονάκης.
2. Μικρασιάτες: Προέρχονται κυρίως από το Χριστιανοχώρι ή Γκιαούρκιοι (οικογένειες Γκαράνης, Δεληβασίλης, Κέλης, Κοντονικολάου, Πασσαρής και Βαπόρας). Από το Μάλκατζι προέρχεται η οικογένεια Κουμπουτζή και Μπεγιάζη.
3. Χατζηγυριώτες: Μετοίκησαν από τα Πηγάδια της Ξάνθης, όπου εγκαταστάθηκαν πολλοί πρόσφυγες από το Χατζηγύρι, το 1930. Επειδή, όμως, η περιοχή ήταν βαλτώδης και η ελονοσία θέριζε, δέκα οικογένειες αποφάσισαν να μετεγκατασταθούν στην Πόρπη. Πρόκειται για τις οικογένειες: Ελευθεράκης, Κατσίκας και Καρυώτης. Από το γειτονικό στο Χατζηγύρι Μάλτεπε και τα Πηγάδια προέρχεται η οικογένεια: Λιάκος
4. 40 Εκκλησιώτες: Πέντε οικογένειες προέρχονται από το Κελγενήκιοι των Σαράντα Εκκλησιών. Εγκαταστάθηκαν αρχικά στην Πάνδροσο (Ντερέκιοι) Μετεγκαταστάθηκαν στην Πόρπη γύρω στα 1930. Πρόκειται για τις οικογένειες: Δερμανόπουλος, Δόντσος και Μήλιογλου.
5. Πόντος: Από τον Πόντο, συγκεκριμένα από τη Σινώπη, υπάρχει μία οικογένεια μόνο αλλά πολυμελής, με γενάρχη τον Ιω. Κουμανίδη, η οποία αρχικά εγκαταστάθηκε σε χωριό της Δράμας. (Το 1928 δεν υπήρχε νομός Ξάνθης. Η Ξάνθη ήταν επαρχία της Ροδόπης, ενώ το βορειοδυτικό μέρος του νομού, περιοχή Σταυρούπολης, ανήκε στη Δράμα. Το χωριό της αρχικής εγκατάστασης της οικογένειας Κουμανίδη ήταν ο Μικρόκαμπος Δράμας και στη συνέχεια το χωριό Άνυδρο, που μετονομάστηκε σε Ιωνικό και ανήκει σήμερα στην Ξάνθη).
6. Σαρακατσάνοι: Εγκαταστάθηκαν στην Πόρπη, όταν σταμάτησαν τη νομαδική ζωή και απέκτησαν μόνιμη κατοικία στα τέλη της δεκαετίας του ’50 και αρχές του ’60. Πρόκειται για τις οικογένειες: Γκουντάκος, Φλωροκάπης και Μίγγος.
7. Υπάρχουν τέλος, διάφοροι που είναι μεμονωμένες περιπτώσεις. Βρέθηκαν στην Πόρπη περιστασιακά είτε γιατί δούλευαν εκεί (κυρίως ως βοσκοί), είτε παντρεύτηκαν με Πορπιώτισσα. Πρόκειται για τις οικογένειες:
Κουρντόγλου: (από Μαύρα Ηρακλείας, περιοχή Κεσσάνης, στη Διώνη Ροδόπης κι από εκεί στην Πόρπη, για δουλειά ως βοσκός. Αργότερα παντρεύτηκε την Ξανθή, χήρα Θωμά Αργυρακάκη και έκανε οικογένεια με δύο παιδιά, το Νίκο και το Γιώργο)
Γεωργούτσος: (Καταγωγή από το Μεσοχώρι κι από εκεί στην Πόρπη, βοσκός στην αρχή. Στη συνέχεια παντρεύτηκε Πορπιώτισσα, την Αθανασία Ουρλάκη, κι έγινε Πορπιώτης)
Δημητριάδης Παντρεύτηκε πορπιώτισσα (γένος Δεληβασίλη).
Δρίνης: Καταγωγή από το Ν. Σιδηροχώρι. Τον πήρε ως ψυχοπαίδι ο Λιάκος Σταύρος και στη συνέχεια παντρεύτηκε την Πορπιώτισσα Χρύσα Δόντσου.
Ζεϊμπέκης: Καταγωγή από το Πολύανθο, ερωτικός μετανάστης κι αυτός λόγω γάμου με Πορπιώτισσα, την Κατίνα Πασσαρή.
Κρυονερίδης: Καταγωγή από την Αίγειρο, ερωτικός μετανάστης κι αυτός λόγω γάμου με Πορπιώτισσα, τη Λεμονιά Ουρλάκη.
Μακρής: Καταγωγή από το Μέση, ερωτικός μετανάστης κι αυτός λόγω γάμου με Πορπιώτισσα, τη Χρυσάνα, κόρη του λεγόμενου «Τσορμπατζή», Γιώργου Αντωνακάκη.
Μαστοράκης: Κρητικός. Υπηρέτησε ως χωροφύλακας στην περιοχή. Στην Πόρπη έμεινε λόγω γάμου με την Γεωργία Κέλη.
Ντιμπαμπής: Μικρασιάτης από το Νεοχώρι Σταυρούπολης Ξάνθης. Στην Πόρπη έμεινε λόγω γάμου με την Ελένη Κέλη.
Δρακάκης: Με καταγωγή από Κιλκίς (Ανατολικοθρακιώτικης καταγωγής, όμως), έμεινε για λίγα χρόνια στην Πόρπη λόγω γάμου με την Δημητρούλα Δουλγεράκη. Αργότερα προστέθηκαν και οι οικογένειες: Καρταλάκης, Βαϊτσίδης, Κολτσίδης, Μαλάτος, Μαντζουράτος, Μυριδιάδης, Πανάς, Σνάιντερ, Φελάνης.

Στην Πόρπη έμειναν μόνιμα ή για κάποιο χρονικό διάστημα οικογένεις με συνολικά 65 διαφορετικά επώνυμα. (25 Αν. Θράκη, 21 γαμπροί, 8 Μικρασία, 3 Σαράντα Εκκλησιές, 3 Σαρακατσάνοι, 2 ντόπιοι, 2 ιερείς).

