ΚΑΡΥΩΤΗΣ

Κανονικά, το επίθετο Καρυώτης στην Πόρπη, έπρεπε να ανήκει στο επώνυμο Ελευθεράκης, γιατί αυτό ήταν το πραγματικό επώνυμο της οικογένεις. Το επώνυμο ανήκει στο γενάρχη της Δημήτρη (1890-1981). Τα αδέρφια Δημήτρης και Αντώνης, αν και παιδιά από τον ίδιο πατέρα και μάνα, είχαν διαφορετικά επώνυμα. Ηταν παιδιά του Γεωργίου και της Μαριγώς Ελευθεράκη και έμειναν από μικρή ηλικία ορφανά.

Ο Δημήτρης γεννήθηκε το 1890 στο Χατζηγύρι. Καθώς έμεινε ορφανός από μικρός, μετά το θάνατο του πατέρα του Γεωργίου,  δούλευε στο γειτονικό στο Χατζηγύρι χωριό Καρυές (Κόζκιοι). Γι’ αυτό πήρε το επώνυμο Καρυώτης, γιατί από μικρό του είχαν κολλήσει το παρατσούκλι «Καρυωτάκι». Στην Πατρίδα παντρεύτηκε την κοντοχωριανιά του από το Μπεγεντίκι Παναγιώτα Φραντζή. Το 1922, πέρασε μαζί με τον αδερφό του στην Ελλάδα από την περιοχή του Διδυμοτείχου κι από εκεί στη Βουλγαρία, όπου δούλευε μάλιστα σε εργαστήριο παρασκευής σαλαμιών. Στη Βουλγαρία δεν έμειναν πολύ. Το 1924 ήρθαν στα Πηγάδια Ξάνθης, όπου είχαν εγκατασταθεί άλλοι συγγενείς και συγχωριανοί τους Χατζηριώτες. Στα Πηγάδια έμεινε ως το 1930 και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Πόρπη. Εκεί, επειδή δεν κατάφεραν με τη σύζυγό του Παναγιώτα να αποκτήσουν παιδιά υιοθέτησαν το 1936 τον τρίχρονο Χαράλαμπο Μπότσο, από τα χωριά της  Χρυσούπολης.

  Ο αδερφός του Αντώνης γεννήθηκε το 1895 στο Χατζηγύρι και είχε το επώνυμο Ελευθεράκης. Τελούσε υπό την προστασία του μεγαλύτερου αδερφού, του Δημήτρη Καρυώτη. Παντρεύτηκε στα Πηγάδια τη Χατζηριώτισσα Βαγιανή Κελγιώργη και απόκτησαν δυο κορίτσια, την Κατίνα (Τσατσαρίδου αργότερα) και την Δέσποινα (Δεληβασίλη αργότερα). Ο Αντώνης Ελευθεράκης πέθανε νεότατος, 36 χρονών από κακουχίες και ταλαιπωρία το 1931. 

Website Powered by WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: