ΑΡΓΥΡΑΚΑΚΗΣ

Οι οικογένειες Αργυρακάκη ήρθαν το 1922 από το Μαστανάρι. Γενάρχες των οικογενειών στον Ονομαστικό κατάλογο αγροτών προσφύγων του 1928 εμφανίζονται οι:

  1.  Αργυρακάκης ή Δεληαργυρίου Χριστόδουλος του Αργυρίου 48391
  2.  Αργυρακάκης Θωμάς του Αργυρίου                                            48380 και
  3.  Αργυρακάκης Κων/νος του Θεοδώρου                                        48394

Οι δύο πρώτοι είναι αδέρφια και ο τρίτος, ο Κων/νος εξάδελφός τους.

Ο Χριστόδουλος παντρεύτηκε την Μαρία Καρακατσάνη, πολύ μικρός, στην «πατρίδα» . Όταν ήρθαν στην Πόρπη είχαν μόνο τη Σουλτάνα ( Βουλγαράκη και Καμπάνταη μετά τον θάνατο του πρώτου συζύγου της στην Αλβανία). Στη συνέχεια απόκτησαν τον Αντώνη και τη Βασιλική (Βασιλακάκη αργότερα), ενώ δυο παιδιά τους, η Μελάχρω κι ο Σάββας πέθαναν σε μικρή ηλικία. Τα τρία παιδιά του Χριστόδουλου Αργυρακάκη παντρεύτηκαν στην Πόρπη, οπότε το γένος Αργυρακάκη απλώνεται σε αρκετές πορπιώτικες οικογένειες.

Ο Θωμάς παντρεύτηκε την Ξανθή Καρακατσάνη κι απόκτησαν τέσσερα παιδιά, τη Σοφία, τον Αθανάσιο, τη Μαρία και τον Κώστα. Πέθανε νέος, όμως, και η χήρα Ξανθή παντρεύτηκε τον Δημήτριο Κουρντόγλου.

Εξαδέρφες των παραπάνω, κόρες του Σταύρου και Μάρθας Αργυρακάκη, που παντρεύτηκαν συγχωριανούς μας Μασταναριώτες ήταν και οι Νεραντζιά, σύζυγος μετέπειτα του Μανούσου Παιδαράκη και η Μαρία, σύζυγος μετέπειτα του Ζήση Παρασχάκη.

Ο Θόδωρος Αργυρακάκης σκοτώθηκε από τους Τούρκους στο Μαστανάρι, το 1913. Σύζυγός του ήταν η Σουλτάνα Τερζή, με την οποία πρόλαβε να αποκτήσει τη Μάρθα (Παιδαράκη Παν. αργότερα) και την Θεοπούλα (Αντωνακάκη Χρ. αργότερα). Εξάδερφός τους ο Κωστής Αργυρακάκης που παντρεύτηκε τη Γιαννούλα Αντωνίδη κι απέκτησαν τρία αγόρια: τον Θεόδωρο, (που μετανάστευσε αργότερα κι έζησε στην Αυστραλία), τον Δημήτρη (που παντρεύτηκε κι έζησε στη γειτονική Ν. Καλλίστη, στην οποία είχε καφενείο) και τον Φώτη (που έζησε στην Πόρπη κι απόκτησε με την Πασχαλιώ Ψαρρά από τη Μέση τρία παιδιά: τον Κων/νο, τον Αριστοτέλη και την Γαρυφαλλιά).

 

 

ΑΡΓΥΡΑΚΑΚΗΣ ΧΡ. 1ΑΡΓΥΡΑΚΑΚΗΣ ΧΡ. 2

 

 

2. α. αργυρακάκησ

βιογ

 

 

Website Powered by WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: